marți, 15 ianuarie 2013

Ochiul și Triunghiul (I)






        La fel ca și pentagrama, hexagrama și svastica, ochiul și triunghiul sunt două simboluri extrem de vechi care au căpătat în ultimii ani o deosebită notorietate. După cum am văzut în cazul celorlalte simboluri, nu există o singură semnificație universal valabilă, adică nu putem spune că un anumit simbol reprezintă doar cutare lucru, decât în cazuri foarte rare. Am văzut deasemenea că un simbol, cu cât este mai simplu, cu atât are mai multe semnificații, putând fi descoperit, inventat și reprodus de mai multe civilizații care nu au legătură între ele.



Ochiul a fost dintotdeauna un simbol des întâlnit peste tot în lume, dintr-un motiv cât se poate de evident: este partea corpului cea mai importantă în comunicare și cea mai vizibilă de obicei. De obicei primul contact cu o persoană este ochi în ochi cu mult înainte de a pronunța vreun cuvânt, iar mamele își înțeleg deseori copiii numai din priviri, nefiind necesară comunicarea verbală. Din acesta și din multe alte motive, ochiul apare în extrem de multe civilizații ca simbol. 


Triunghiul este de asemenea un simbol des întâlnit peste tot în lume. Oare este în mod întâmplător sau e ceva ce nu știm noi, ceva ce ni se ascunde?.. Se va întreba omul obsedat de conspirații. Nu, nu este ceva ce nu știm, nu, Dan Brown nu a descoperit roata și da, este întâmplător.



Triunghiul este o figură geometrică extrem de simplă, la fel ca pătratul,  cercul și crucea, semne care apar peste tot pe Pământ de-a lungul istoriei. De fapt, este prima figură geometrică închisă ce se poate desena cu un număr minim de linii, anume trei. Nu orice triunghi are semnificații mistice. Dacă punem un băț în mână unui aborigen needucat din Australia și îl îndemnăm să facă semne pe nisip, mai mult ca sigur va desena și un triunghi. Un copil cu un creion și o foaie de hârtie va descoperi și el destul de devreme triunghiul. Dacă asta dovedește că atât aborigenul cât și copilul fac parte dintr-o conspirație mondială, atunci îmi voi mânca articolul, odată tipărit... 


        Ochiul în triunghi este însă o instanță specială. Astăzi este asociat din pricina unor neînțelegeri cu absolut orice, de la Illuminati și Masonerie până la luciferianism, satanism și păgânism. Trebuie să ținem minte că a face astfel de asocieri fără a cerceta în amănunt adevăratele origini ale unui simbol și mai mult, a perpetua ceea ce auzim, este nu numai un comportament echivalent cu bârfa despre vecinul de bloc, complet neverificată dar cunoscută de oricine, ci și un semn de prostie. Să nu cădem astfel în păcatul prostiei și să ne servim de mintea cu care am fost înzestrați pentru a discerne faptele de dezinformare. 



Să dau următorul exemplu, extrem de des întâlnit: Ochiul în triunghi este tot una cu ochiul în vârful piramidei, un simbol care apare pe bancnotele americane. Piramida trimite la Egipt, deci la păgânism. Ochiul este ochiul lui Horus, un zeu egiptean, deci păgân. Horus este zeul  luminii în mitologia egipteană, iar în greacă, Cel Ce Poartă Lumina se traduce prin Lucifer. Este vorba prin urmare de adorarea păgână a lui Lucifer.  

 Ați urmărit logica?

 Nici eu... 

Cu o logică similară vă pot dovedi că sunteți masoni sau sataniști, indiferent că vreți să recunoașteți sau nu. Știți să scrieți? Prima literă a alfabetului este A, care nu este nimic decât o piramidă! Ultima literă este Z, care are o formă de fulger, iar Biblia scrie foarte clar (nu-i așa?) că Lucifer a căzut pe Pământ ca un fulger. Începutul și sfârșitul alfabetului fiind luciferiene și satanice, fiecare act de a scrie și a citi este deosebit de periculos. Folosiți ceasul? Cadranul de 12 ore este un simbol solar, provenit din Babilon, deci este păgân. Dacă ați mai și tăiat un porc de Crăciun și un miel de Paște, deja este periculos, înseamnă că ați participat la un sacrificiu ritual... Mintea umană poate creea nenumărate legături acolo unde nu este niciuna, pentru a explica ceva ce nici nu cere explicare. În examplul dat mai sus există atâtea greșeli încât îmi este în egală măsură groază să le enumăr și în acelaș timp, abia aștept. Să le parcurgem împreună. 


1. Triunghul este triunghi și piramida este piramidă. Cele două nu sunt la fel și nici nu au același înțeles. Așa cum nu puneți vara în limonadă pătrate de gheață și nu puteți lovi la fotbal un cerc, nu vă puteți cățăra în Egipt pe vreun triunghi. Una este o formă geometrică, alta este un volum. 

 Triunghi.

Triunghi...

Tot triunghi...

Piramidă!



2. Centrul triunghiului este una iar vârful piramidei este alta. Bănuiesc că lucrul acesta nu necesită explicații, este vorba de bun simț. Susul nu e jos iar josul nu e centru, decât dacă nu înțelegem bine românește.

3. Da, piramida este cunoscută mai mult din Egipt. Dar există deasemenea piramide în Mexic, Statele Unite, Japonia, Sudan și Bosnia. 


 Mexic


Sudan


Bosnia

 

4. Ochiul lui Horus. Corect, un simbol egiptean este numit Udjat, sau ochiul lui Ra, dar și ochiul lui Horus

  


Și da, cam toată istora dinainte de Hristos a fost mai mult sau mai puțin determinată de religii care normal, nu erau creștine. Non-creștin, pre-creștin sau păgân nu înseamnă în mod automat și diabolic. Un fapt deosebit de interesant este că în Egipt din toate locurile, ochiul în triunghi sau ochiul asociat piramidei nu apare niciodată. Nu este un simbol egiptean. 

5. Horus nu este Lucifer, sunt două concepte separate. În panteonul oricărui neam există zeități ale luminii și zeitați ale întunericului. Dacă suntem extrem de cufundați în prostie, putem pune semn de egal între toți zeii întunericului și Satan și între toți zeii luminii și Lucifer, iar problema este rezolvată. Cine a studiat mitologia egipteană știe că Horus este un zeu al luminii, vindecării și înțelepciunii care se luptă în permanență cu Seth, zeul întunericului, răului și deșertului, nu foarte diferit de doctrina creștină a binelui și răului. A face din orice personaj benefic din orice mitologie un Lucifer deghhizat este o dovadă de ignoranță supremă.


 Test IQ: găsiți asemănările.






6. Piramidele egiptene nu au legătură cu cultul lui Horus. Nici măcar nu sunt temple sau edificii de cult, de adorare, dar putem să spunem că asta ar însemna cunoștințe prea complicate. Apoi, Horus era doar unul din zeii benefici ale căror culte erau practicate de catre egipteni. Amon, zeul nevăzut al creației, Ra, zeul-Soare și Osiris, stăpânul învierii, sunt cele mai populare zeități egiptene.
Vedem că odată descusut fiecare detaliu al unei analogii conspiraționiste, întâlnim legături atât de subrede și de prost legate încît nu putem decât să ne minunăm de creativitatea și de inteligența celor care le-au emis. Pentru majoritate, lucrurile sunt atât de senzaționale și de logice încât trebuie să fie adevărate, însă la o pivire mai atentă, lucrurile stau exact invers. 

Și totuși, ce înseamnă ochiul în triunghi?

Va urma.  

3 comentarii:

  1. Buna ziua ! As dori sa fac link exchange cu blogul dumneavoastra, astept mesaj pe blogul meu https://2blackjack1.wordpress.com/ daca sunteti de acord. Multumesc !
    Nume : 2blackjack
    Link : https://2blackjack1.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Evident că se fac multe legături forţate şi nu e nevoie decât de un articol conspiraţionisto-senzaţional ca mulţi să cadă plasă.
    Şi totuşi Confucius spunea că lumea e guvernată prin simboluri nu prin legi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant ...oricum totul este relativ...

    RăspundețiȘtergere